PODZIEL SIĘ

kuchnia-izraelskaIzrael to przykład kraju gdzie jak nigdzie indziej stykają się różne kultury i różne społeczności. Dlatego też w tym kraju wiele dziedzin życia jest wyjątkowych i niesamowicie atrakcyjnych dla turystów, którzy chcą spróbować w swoim życiu czegoś nowego. Między innymi takim elementem wyjątkowym jest kuchnia izraelska, która jest w dużej mierze wynikiem zmieszania tych różnych kultur, które się w tym kraju gromadzą.

Obecnie kuchnia izraelska, z jaką najczęściej możemy się spotkać to połączenie kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, tureckiej a nawet pewnych nurtów z dalekiego wschodu, które już od wieków mają swoje znacznie w tym kraju. Szczególną cechą kuchni izraelskiej nurtu tradycyjnego jest przestrzeganie zasad koszerności, które dla ortodoksyjnych Żydów są niezwykle ważne. Jeśli więc wybieramy się  wczasy do Izraela możemy spodziewać się spotkania wielu ciekawych dań, których nie zna się w Europie. Wiele z nich to bowiem innowacyjne połączenia koszernych żydowskich dań z pokarmami typowo arabskimi, gdzie do kurczaka czy innych mięs dodaje się słodkie elementy takie jak migdały.

falafelZasada koszerności, o której wyżej była mowa może wydawać się nieco starą i mało znaczącą dla współczesnych Żydów, którzy do prawa nie przywiązują tak dużej wagi. Jednak w rzeczywistości po przybyciu do Izraela okazuje się, że jest zupełnie inaczej. Koszerność nadal jest dla Żydów bardzo ważna czego znakiem są miedzy innymi restauracje Mcdonalds, które w swoich punktach w Izraelu również wprowadziły menu z daniami koszernymi, tak by do Fast foodów przyciągnąć również ortodoksyjnych Żydów. Decydując się więc na wyjazd do Izraela można spodziewać się poznania wyjątkowej innowacyjnej kuchni, która w wielu sytuacjach nas zaskoczy.